• piretkonttinen

Ihonhoito. Naisten juttu – vai onko?

Jatkamme miesten ihonhoidon teemalla ja saatu myös yhden miehen näkökulma aiheesta. Blogia saa kommentoida, laittaa omia ajatuksia tai vinkkejä!


* * *

Vuosikausia uskoin tietäväni, että miesten iho on jollain tavoin sitkeämpi kuin naisten, ja että siinä on tukevampi suojakerros. Tämä luulo sai minut uskomaan, ettei minun oikeastaan tarvitse käyttää mitään ihonhoitotuotteita – Kaiken maailman rasvathan ovat ”vain niitä naisten juttuja”. Työskenneltyäni viimeiset kahdeksan vuotta maissa, joissa aurinko paistaa päivällä zeniitistä ilman pilvenhattaraakaan varjostamassa, ulkolämpötila alkaa kesällä aina numerolla 4 tai 5 ja ilmastointi pyörittää rutikuivaa pölyistä sisäilmaa. Tänä kun lisätään kemiallisesti puhdistettu käyttövesi, jonka PH arvo saattaa olla melkein mitä tahansa akkuhaposta lipeään, olen alkanut pikkuhiljaa muuttamaan käsitystäni aikuisen miehen ihonhoidon tarpeesta.

Pölyisen ympäristön takia olen joutunut pesemään käsiäni useita kertoja päivässä, ja erityisesti kuivimpina talvikuukausina rystyseni ja sormien nivelselät alkoivat kuivua ja repeillä haavoille, jolloin aloin kokeilla tavallisen käsirasvan käyttöä aina pesun jälkeen. Auttoihan se, kun vain jaksoi sitkeästi sitä tehdä: Aluksi tosin jouduin nukkumaan vinyylihansikkaat kädessä ja paksu kerros rasvaista voidetta tai kookosöljyä ihossa, kunnes pahimmat repeämät paranivat.

Huomasin myös ihossani olevan paljon pieniä ärsyttäviä kuivia näppylöitä, varsinkin käsivarsissa, olkapäillä ja yläselässä. Ajattelin myös niiden johtuvat joka vaatteiden läpi tunkeutuvasta pölystä ja aloin pestä itseäni entistäkin ahkerammin ja suuremmalla pesuainemäärällä. Ei auttanut ja kutina vain lisääntyi.

Sitten ymmärsin vaihtaa käyttämäni miesten suihkusaippuan neutraaliin pesunesteeseen ja käyttää sitä vain kerran päivässä eli illalla, muutoin suihkuttelen pelkällä vedellä. Pesun jälkeen hieroin ihooni hieman perusvoidetta ja kas kummaa pikkunäppylät alkoivat kadota eikä ihoa enää kutittanut koko ajan… Olin siis liiallisella pesulla ”puhdistanut” ihostani kaiken siihen kuuluvan luonnollisen rasvan ja näppylät olivat kehon reaktio tilanteen korjaamiseksi.

Iän karttuessa ihon luonnollinen korjautuvuus heikkenee ja elastisuus vähenee eli minunkin kohdallani tuo muutos pesutavoissa oli ajankohtainen. Seuraavaksi suuntaan asiantuntevalle kosmetologille ihotyypin määrittelyyn ja kuuntelemaan suosituksia iholleni parhaiten soveltuvista tuotteista ja hoidosta.

Uskon nyt täysin, ettei ihonhoito ole mikään ”naisten juttu” vaan tarpeellinen osa jokaisen miehen päivittäisiä rutiineja.


Mies 51 v.